jeudi 13 mars 2008

Hjem

Nå er det gjort. Min endelige hjemtur er bestilt og betalt, og søndag 27. Juli er mitt opphold ferdig. Jeg hadde også nylig (på søndag) mitt 6måneders-jubileum for Parisoppholdet. og når jeg tenker på hvor mye fransk jeg har lært siden jeg kom, tenker jeg at jeg kommer nok til å lære litt til før jeg drar!
Spesielt med tanke på at jeg i går (omsider) kjøpte min fransk-fransk ordbok; Le Robert Micro (pocket). Den er på ca 2000 sider, kan sammenlignes i tyngde og størrelse med en murstein. Denne sammenligningen fikk meg til å tenke på en artikkel som stod i aftenposten en sommer for noen år siden. "Mursteiner eller lettvektere i sommerlitteraturen?" hvor de hadde stoppet en 5-10 stykker på gaten på gardermoen og spurt om de kunne få veie bøkene de hadde tatt med seg til ferien. Uavhengig om den ene hadde lommeutgave av dostojevskij og den andre hadde illustrert hardback patricia cornwell, ble det veid, og hver person fikk et stempel "tungvekter", "lettlest", etc. Alt de der østlendingene finner på.
Men tilbake til temaet; ordbok. Denne ordboken inneholder 35000 ord med synonymer og forklaringer, og det er det som kalles et begrenset vokabular. Det er derfor det er micro. Visstnok kan en fransk person som har gått tre år på universitetet i gjennomsnitt 400 000 ord. jeg skjønner ikke helt at det kan stemme, men det er nå det jeg har hørt.
Denne ordboken kommer jeg ihvertfall til å ha en stund, og den kommer nok til å veie tungt i bagasjen når jeg skal hjem. tviler på om jeg klarer å holde meg under 40 kilo... det vil bli spennende, ihvertfall! Nå har jeg riktignok lest noen av bøkene jeg hadde med meg, så noen er allerede sendt hjem, andre skal sendes hjem i mai. Vinterklær og støvletter skal også sendes med mine kjære foreldre, og det samme skal celloen. og da er jeg allerede godt under det jeg hadde med meg da jeg kom! (Ett av mine tre kolli var en bag utelukkende full av jakker og bøker.)
Jeg er forøvrig i ferd med å berike min musikkolleksjon, med diverse franske sangere. Foreløpig idag har jeg lagt til Jaques Brel og Brigitte Bardot, og gjenstående i CDhaugen har jeg Michel Polnareff, Serge Gainsbourg, Léo Ferré og en samleCD fra 80tallet med hits som "Chacun fait, c'qui lui plait" (Hver mann gjør som han vil), "Femme que j'aime" (Kvinne som jeg elsker), "Les Démons de minuit" (Demoner ved Midnatt) og mange fler. Og det som er så fint er at det ikke veier noen ting!
Jeg har også begynt på min tredje bok på fransk, En reise til Jordens Indre av Jules Verne. Så man kan si at jeg gjør et dypdykk i den franske kulturen, i ordets rette (eller gale) betydning. det man henviser til når man snakker om kultur i Bergen, for eksempel.
Nå er klokken ett, og jeg skal på skolen igjen halv tre (to økter for dagen er ganske hardt! I hvertfall når den første er kl 08, og varer i to timer, og består av et grammatikalsk hardkjør uten sidestykke. Forøvrig hørtes den setningen helt forvridd ut. Jeg skylder på fransken.) Så jeg må avgårde, jeg skal pakke til London (jeg reiser imorgen!) siden jeg jobber/er på skole i hele morgen, og reiser rett etter jobb. Heldigvis har jeg en hendig HELT ekte gucci weekendbag (its real! special price for you? gusji, is real!) å pakke i, så jeg kan travel in style, som det sømmer seg på et interkontinentalt hurtigtog.

2 commentaires:

Anonyme a dit…

Et ordforråd på ca 400 000 sier meg ikke så mye før jeg vet hva en gjennomsnitts nordmann og engelskmann har for ordforråd. Mener å ha lest at sistnevnt har mye større ordforråd en førstnevnte. Men jeg aner altså ikke hvor mye noen av dem har. Om du eller anen bloggleser vet så gi beskjed. Jeg venter i spenning! Filologisk hilsen fra a. Bunny

Anonyme a dit…

Mange rare, mer eller mindre troverdige tall som verserer. Anbefaler en sjekk i wikipedia/google for spesielt interesserte! Gleder meg til 27. juli, Hannah!! Og til 27.April. Håper pappa har tatt høyde for cello og ekstra bagasje i billettbestillingen, men det har han nok, proff selskapsreisearrangør som han er. Gleder meg til rapport fra Englandstur og Open Day. OOOXXX,mama