mercredi 18 juin 2008

Diplom

Enkelte ting gjør Frankrike bedre enn Norge. Ikke mye, (banksystemet er fortsatt komplett idiotisk), men noen ting. For eksempel
Offentlig, gratis internett
Turistattraksjoner
Hvitt Brød
Og, noe jeg nylig har opplevd, språkskoleavslutninger. Jeg har, siden februar, gått 2 timer per dag på språkkurs, og i tillegg 1 time per dag annenhver uke på fonetikk-kurs, på Sorbonne. Det ble avsluttet med en 4timers skriftlig eksamen, på Eksamenssenteret utenfor Paris, som brukes for de aller fleste offentlige eksamener. I tillegg hadde vi en 5minutters muntlig eksamen (men den behøver vi ikke snakke så mye om). Nå skulle man kanskje ikke tro at dette var verdt noe særlig avslutning. Det var jo ikke som om vi hadde gått tre år på fulltidsstudier akkurat. Men likevel. Mandag 9. Juni var det dekket for avslutningsseremoni. Med kapper og hatter med dusk, i Sorbonnes store amfiteater. Som faktisk er ganske så flott.
På scenen satt rektor, president og en til offentlig person for ”Cours de Civilisation Francaise de la Sorbonne” i lange kapper med store røde eller gule ermer, merkelige hatter, en hel haug medaljer og pelskanter; alle lærerene for kursene; en gruppe renessansemusikere (cembalo, blokkfløyte, en annen fløyte og en renessansegitar. (Gambe?)) som spilte praktisk talt uten stopp; tre eller fire svartkledde mennesker som fløy rundt og organiserte.
De kappekledde menneskene talte, leste utdrag fra kjente franske dikt og litterære verk, snakket om hvor langt noen av deres alumni hadde kommet (Hillary Clinton f.eks.) og hvordan vi alle hadde muligheten til å bli noe. Personlig synes jeg dette var litt i overkant pompøst i forhold til at de talte til en haug med utlendinger som var kommet til Paris for å lære fransk. Riktignok skal mange av dem videre på universitetet der, mange til og med på Sorbonne, og for dem var dette språkkurset en vei mot utdanningen, men dog.
Ta for eksempel meg. Hvor viktig var dette for meg? Selve språkkurset var jo viktig fordi jeg faktisk er i Frankrike for å lære fransk, og diplomet er jo kjekt å ha (det beviser jo faktisk at jeg har gått ett semester på Sorbonne!) men det var ikke hovedmålet mitt med disse fire månedene, og som jeg har sagt flere ganger (men kanskje ikke her på bloggen), om jeg stod eller strøk var ikke så viktig, jeg fikk uansett bevis på at jeg hadde gått der (CV-materiale!) og jeg hadde lært masse. Så jeg møtte opp uflidd og i dongeribukse, og var lettet over å se at det var tilnærmelsen de fleste hadde til denne seremonien (det var jo trossalt kl 0900!), men av en eller annen grunn var de svenske jentene veldig into it. De er veldig mange svensker i Paris, og tilsvarende mange på Sorbonne. Og nesten alle er jenter. Og nesten alle hadde fønet håret sånn at det passet til å gå med de ikke veldig flatterende hattene, nesten alle hadde skjørt som var kortere enn kappene, fine hele strømpebukser, høyhælte sko, fin sminke, kamera i hånden, og noen hadde til og med med seg filmende foreldre. Det var som å være i en amerikansk college film.
Merkelig nok var det også kommentaren til Christelle da hun fikk se det vakre bildet av meg.
”Er det på Sorbonne?? Skulle trodd det var i USA! Jeg fikk aldri noe sånt etter mine studier her i Paris. Fikk du, Fabrice?” han så på bildet, og sa ”Huh, det der er bare Disneyland. Ingen franskmenn gjør noe sånt”. Så sånn er det. Avslutningsseremonien for språkelevene er viktigere for Sorbonne enn avslutningsseremonien for fulltidsstudentene. Men jeg kan i grunnen skjønne det. For det første hjelper det å opprettholde ideen om Sorbonne som (i utlendingers øyne) et av Europas eldste og mest tradisjonsrike universiteter (innforstått beste), mens om to franskmenn med like utdanning og like gode karakterer søkte om samme jobb innenfor alt unntatt utdanningssektoren (innen humanistiske fag), og den ene hadde gått på Sorbonne, er det den som IKKE hadde gått der som hadde fått jobben. For det andre er det vi som betaler mest.

mardi 3 juin 2008

Beklager

Jeg innser nå at det kanskje ikke var veldig et-eller-annet å skrive en blogg som den forrige og deretter ingenting. Jeg innser det, virkelig. (takk for all indignasjon på mine vegne!) Men det har bare vært så mye som skjer, jeg har rett og slett ikke hatt tid til å blogge.Men nå som min søster (som alle som har vært inne på bloggen hennes vet, er kronisk dårlig å blogge, det er ikke bare en tørkeperiode) har blogget, følte jeg at jeg ikke kunne være noe dårligere.
-Sophie, min tyske au pair-venninne, reiste tilbake til tyskland på i forgårs, og følgelig måtte den siste uken utnyttes til det aller fulleste (det synes tydeligvis familien hennes også, hun skulle reise søndag morgen og måtte jobbe fredag fra 11-01 (ja, 14 timer), deretter lørdag fra 09:30-16:30. Så jeg har det egentlig veldig bra! Det som skjedde var jo i stor grad et engangstilfelle. Ingenting å bekymre seg over!). Vi har syklet, vært på kafé, i parken, shoppet, vært på byn, vært ute og spist, på byn, spist kake og vært litt mer på byn (søndag kom jeg hjem kl 09:30, var i seng 10:00.)
-Christelle og Fabrice har endelig funnet ny au pair til høsten, men det har vært en lang prosess som i stor grad involverte meg (jeg har lest alle au pair-profilene, snakket med tre av dem, uttalt meg om alle.)
-jeg har hatt muntlig eksamen i fransk (det gikk nokså dårlig.)
-jeg har hatt konserter med koret (mozarts requiem, det gikk nokså bra)
-jeg har begynt å networke allerede for høsten, (har allerede kontakt med 4-5 andre som skal på samme studiet som meg! alt hva internett kan gjøre!) og siden de andre på denne siden tydeligvis BOR på internett, kreves det mye for å holde følge...
-jeg har brukt mye tid på å følge med på SYTYCD scandinavia og de nye episodene av Gossip Girl
-jeg har prøvd å få litt valuta for tremånederskortet mitt i svømmehallen
-jeg har brukt MYE tid på å fundere på hvordan jeg skulle klippe meg. til slutt endte det med at det egentlig ikke var så stor forskjell. men det er jo ofte det beste.
-christelle ødela PCen, Fabrice kjøpte ny Mac (make til min), verdens mest brukervennlige dings, og ødela den dagen etterpå, så jeg måtte hjelpe dem en del der, (og låne dem min mac de to ukene fra C kjørte knyttneven i PCen til Mac-en omsider var konstatert Fabrice-sikker. og jeg trodde jeg var uteknisk. Men det skal jo sies, jeg har litt av et håndlag med hammer og spiker.
-Jeanne og Gaspard har vært mye syke, noe som har hindret meg i å oppleve ting verdt å blogge om, og i tillegg gjort meg sliten (hele forrige uke, dvs siden forrige blogg, var stort sett fulltidsjobbing + kor om kvelden.)
-også er det jo selvsagt det uovervinnelige faktum at jeg fortsatt er for integrert i samfunnet. eller noe sånt.
men jeg har en god nyhet, jeg snakker nå nok en gang britisk, etter min korte sejour i camp american (det var ikke min feil! jeg hadde alt for mange impulser i overgangen fra skriftspråk til talespråk som kom fra feil verdensdel!) og jeg begynner å glede meg stadig mer til London!
Det er vel det som har skjedd siden sist. Ja, jeg vet. Ingen dypsindige refleksjoner eller intelligente kultursammenligninger denne gangen, bare en helt enkel oppdatering over hva som skjer, et rent livstegn for de som ikke er på facebook.

ja, også har jeg begynt å lese igjen. Henry James, Thomas Hardy, Scarlett Thomas, Jonathan Swift. det har jeg ikke gjort på lenge!